Lopeta taistelu hormoneita vastaan - näin saat voimaa vaihdevuosiin

Estrogeeni, progesteroni, kortisoli, insuliini, kilpirauhashormonit ja muut… miten näitä kaikkia ehtii tarkkailla ja säädellä? Vastaus on ei mitenkään, eikä onneksi tarvitsekaan ellei näiden kanssa ole lääkärin toteamaa vaivaa - joka hoidetaan lääkärin kanssa.

Varsinkin vaihdevuosi-ikäiselle tulee väistämättä vastaan tarve tutustua hormonitoimintaan ja eri hormonien vaikutuksiin kehossa. Hormonitoiminnan muuttumisen myötä muuttuva keho ja terveys ymmärrettävästi herättää tällaisen tarpeen. Oman kehon toiminnan perusteet on hyvä ymmärtää, ja hormoneistakin on syytä tietää jotain. Mutta toisin kuin saattaisi tarjolla olevan tiedon ja vaikka somesisältöjen pohjalta olettaa, elämän ei tarvitse muuttua pelkäksi hormonien tasapainotteluksi ja niiden toiminnan optimoimiseksi.

Hormonitoiminta on monimutkainen kokonaisuus jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämä kokonaisuus ylittää asiaan vihkiytymättömän ymmärryksen ja vaikuttamisen mahdollisuuden rajat, ja tämän vuoksi esimerkiksi minä itse filosofian maisterin ja personal trainerin koulutuksillani ja kokemusasiantuntijuuden pohjalta en esittele ratkaisuja hormonitoiminnan häiriöiden hoitamiseen tai hormonitoiminnan tasapainoittamiseen.

Sen verran asiasta voin kuitenkin varmuudella sanoa, että riippumatta siitä, onko hormonitoiminnassa lääkärin huomiota vaativia haasteita vai ei, on elämäntavat keskeisessä roolissa omasta hyvinvoinnista, terveydestä, suorituskyvystä ja siitä tasapainoisesta hormonitoiminnastakin huolehtimisessa. On siis paljon asioita joita voit itse tehdä. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, millainen treeni tai ruokavalio on optimaalinen hormonitoiminnan kannalta, vaan siitä, mikä juuri sinun tilanteessasi on ajankohtaista, keskeistä ja sinun tarpeisiisi ja resursseihesi sopivaa.

Joten nyt kun me kaikki 40+ ikäiset olemme tehneet pitkän ja monimutkaisen (ja ihan tervetulleenkin) retken hormonitoiminnan ihmeelliseen maailmaan ja todennenneet, että hormonit vaikuttavat hyvinvointiin ja terveyteen hyvin kokonaisvaltaisella ja monimutkaisella tavalla, palattaisiinko takaisin lähtöruutuun miettimään mitä kannattaisi ja voisi seuraavaksi tehdä? Voidaan miettiä vaikka sitäkin mihin aikaan päivän ensimmäinen kahvi on sopiva ajoittaa. Tässäkin voi hyvin luottaa omaan tuntumaan ja testailla parhaiten toimivaa vaihtoehtoa, ei tarvitse omaksua tiettyä ratkaisua vain siksi, että sille on vakuuttavan kuuloiset ja varmasti mielenkiintoisetkin hormonaaliset perusteet. Minäkään en enää juo kahvia heti ensimmäiseksi aamulla koska se ei enää tuntunut hyvältä, mutta moni vaihdevuosi-ikäinen juo eikä maailma kaadu siihen.

Väitän, että myös vaihdevuosi-ikäisen hyvinvoinnin ongelmia elämäntapojen osalta ratkoessa ollaan lopulta samojen kysymysten äärellä kuin aina ennenkin. Miten kaikki tieto hyvinvoinnista siirtyy käytännön teoksi? Miten luodaan rutiineja silloinkin kun se on haastavaa? Mitkä ovat sopivat tavoitteet ja niihin järkevässä ajassa johtavat toimenpiteet? Miten ottaa selvää muuttuvan kehon tarpeista ja reagoida niihin asianmukaisesti? Miten keksiä uusia ratkaisuja toimimattomaksi muuttuneiden toimintatapojen tilalle?

Hyvä uutinen on siis se, että vaihdevuosien myötä olet ehkä käyttänyt aikaa ja vaivaa oppiaksesi itsestäsi ja kehosi toiminnasta. Olet ehkä motivoitunut tekemään muutoksia omaan arkeesi saamasi tiedon ja ymmärryksen pohjalta. Hyvä uutinen on myös se, että hyvinvointisi ei ole niin hauraalla pohjalla kuin ehkä hetken ajattelit. Kehosi ei myöskään ole rikki tai käyttökelvoton. Siitä pitää vain opetella huolehtimaan uudella tavalla. Nyt ei ole aika eksyä sivupoluille, vaan tarttua toimeen ja mennä eteenpäin.

Se voi tapahtua esimerkiksi näin.

Viisikymppinen asiakkaani sanoi, että halusi liikunnan osaksi arkeaan ja lisää voimaa, mutta hän ei halunnut harjoitella kuntosalilla. Hän koki olevansa rapakuntoinen, liikuntaa kaihtava ja sokeria rakastava vaihdevuosi-ikäinen. Hän oli kyllästynyt tilanteeseen, jossa oma hyvinvointi ei ollut elämän keskiössä ja halusi valmentajan, joka ymmärtää vaihdevuosi-ikäisen haasteita.

Kävimme yhdessä läpi lähtötilannetta, miten asiakas palautui, söi ja liikkui. Tämän pohjalta loimme suunnitelman jolla tuotiin liikunta ja erityisesti lihaskuntoharjoittelu pienten, päivittäisten kotona toteutettavien liikuntatuokioiden avulla osaksi arkea, sekä ruokavalioon tarkoituksenmukaisia muutoksia. Asiakkaani yllättyi siitä, miten pienillä toimenpiteillä saatiin muutamassa kuukaudessa iso muutos aikaiseksi: liikkumisesta tuli kevyempää, yleinen viresytila ja jalkojen voima paranivat, vyötärö kapeni ja sokerikoukku jäi historiaan.

Avain onnistumiseen on omaan tilanteeseen ja lähtötasoon nähden oikein mitoitetut toimenpiteet, ei ulkoapäin tuodut, valmiit pakettiratkaisut. Etenemisen pitää tapahtua sopivan kokoisin askelin onnistumisen kokemusten kautta, ei hampaat irvessä pakottamalla.


Autan vaihdevuosi-ikäisiä asiakkaitani saamaan kolmessa kuukaudessa aikaan tuntuvia muutoksia omissa voima- ja energiatasoissa. Laita viesti VOIMA somessa tai sähköpostilla niin kerron lisää.


Terveisin
Anna

Seuraava
Seuraava

Hermot ja pallo hukassa vaihdevuosien kanssa?